Barion Pixel

Pitypang gyökér az egészséges vesékért

Növényi tisztítókúra a fájdalomcsillapítók káros mellékhatásainak kiküszöbölésére

Közzétéve

2022. február 10.

A pongyola pitypangról, vagyis gyermekláncfűről nekem kedves gyermekkori emlékek jutnak eszembe. Még óvodásként többször vittek ki minket egy közeli rétre, ahol a pitypang szárából láncot fűztünk, majd később, amikor a sárga virágok helyett bolyhos labdacs jelent meg, élvezettel fújkáltuk egymás arcába.

Jól ismert népgyógyászati növény

A pitypang a világ nagy részén vadon nő. Jellegzetes sárga virága éjjelre és nyirkos időben bezáródik, ezért az eső közeledtét jelzi a népi megfigyelések szerint. Lándzsás levelei miatt több nyelven oroszlánfognak hívják, így pl. az angol dandelion a francia eredetű dent de lion szavakból származik, de spanyolul is diente de león, németül Löwenzahn. A pitypang a gyökerétől kezdve a levelein keresztül a virágzatáig fogyasztható, és a népgyógyászati tapasztalatok alapján gyógyító hatású. Erre egyébként a latin neve is utal, a Taraxacum ugyan is eredetileg „zavar-gyógyító”-t jelent.

Sokrétű gyógyhatás 

Ma már nem csak a népi megfigyelésekre támaszkodhatunk, a modern tudományos módszerek fejlődésének köszönhetően fény derült rá, hogy a gyermekláncfű valóban egy kifejezetten hasznos növény, legyen szó székrekedésről, vízhajtásról, epe problémákról. Kutatások folynak továbbá a vércukorszint stabilizáló hatásáról, a rákterápiában betöltött potenciális szerepéről, a méhnyálkahártya gyulladást (endometriózis) enyhítő szerepéről, és mivel serkentheti a vas felszívódását, a vérszegénység elleni funkciójáról. 

Detox szerep 

A gyermekláncfű akkor is alkalmas választásnak tűnik, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani, mivel a májat és a veséket közvetlenül támogatja a méregtelenítésben. Ebből a szempontból különösen értékes a pitypang gyökere.

Pitypang gyökér az egészséges vesékért

A pitypang gyökerének kivonata csökkenti a fájdalomcsillapító gyógyszerek vesekárosító hatását.

A krónikus veseelégtelenség 3-5%-a a fájdalomcsillapítók túladagolásából ered, mert pl. a paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek lebontása és kiválasztása során keletkező oxidatív stressz hatására a vese- és májsejtek elpusztulhatnak. Egy komolyabb túladagolás halálhoz is vezethet, évente kb. 200-an halnak meg a túlzott paracetamol használat következtében. Paracetamolból a maximális mennyiség felnőttek esetében 4000 mg/nap, és maximum 500 mg-ot lehet bevenni 4 óránként, míg az ibuprofen napi korlátja 1200 mg. Fontos tudni, hogy már ez a mennyiség is jelentősen megterheli a májat és a veséket, de ezt egy egészséges szervezet még tolerálni tudja.

Pitypang gyökér az egészséges vesékért

Hogy segít a pitypang?

Egy 2020 szeptemberében az Oxford Academic biokémiai újságjában megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a pitypang gyökerének kivonata képes volt a nagy dózisú paracetamolt kapó kísérleti állatok vese- és májkárosodását megakadályozni.

Kísérlet menete és eredményei

Az állatok 7 napig, napi egy alkalommal kaptak paracetamolt, majd egy csoportjuk minden alkalom után 6 órával pitypang gyökér kivonatot is kapott. A 8-ik nap megvizsgálták őket (testsúly, vérkép, szövettan), és összehasonlították az eredményeket azokkal a kontroll állatokkal, akik a 8 nap alatt semmiféle (sem paracetamol, sem kombinált paracetamol és pitypang gyökér) kezelést nem kaptak.

Az állatok testsúlya

Ha az állatok nincsenek jól, kevesebbet esznek, és így kisebb lesz a súlyuk. A kísérleti patkányok súlya 200-220 g között volt, a kontrollhoz képest a:

 • csak paracetamolt kapó csoport tagjai több mint 10 g-mal nyomtak kevesebbet,
 • paracetamolt + pitypang gyökér kivonatot kapóknál 10 g-on belül volt a különbség,

tehát a második csoportot kevésbé viselte meg az extrém dózisú fájdalomcsillapítós kezelés.

Májenzim szintek

Emelkedésük a májsejtek károsodására, elpusztulására utal. Mért enzimek: AST, ALT, ALP, LDH. A csak paracetamollal kezelt állatoknál májkárosodás lépett fel:

 • csak paracetamol: 21-28%-kal nőttek az enzimszint értékek,
 • paracetamol + pitypang gyökér kivonat: kontrollal megegyező, normál szint.
Vesefunkció

Kreatinin szinten keresztül mérhető, ha a vese veszít a hatékonyságából, megemelkedik a szint. Itt is a csak paracetamolt kapó csoportnál csökkent a vese hatékonysága:

 • csak paracetamol: 21%-kal nőtt a kreatinin szintje,
 • paracetamol + pitypang gyökér kivonat: kontrollal megegyező, normál szint.
Glutation szint

A paracetamol semlegesítéséhez és kiválasztásához szükségünk van a glutationra, ami a szerveztünkben termelődő antioxidáns, és általánosságban a méregtelenítés egyik főszereplője:

 • csak paracetamolt kapók: vesékben 20%-kal, májban 25%-kal csökkent a glutation mennyisége,
 • paracetamolt + pitypang gyökér kivonatot kapóknál csak kb. 10-10%-kal csökkent a vesékben és a májban, mert a kivonat hatóanyagai támogatták az intenzív detoxifikációt.
MDA szint

A lipidperoxidációval arányos, lényegében az oxidatív stressz fokát mutatja. Intenzív oxidatív stressz alatt a sejtek károsodnak, és el is pusztulhatnak, ami gyulladásos folyamatokat indíthat be:

 • csak paracetamolt kapók: vesékben 19%-kal, májban 28%-kal nőtt a lipidperoxidáció;
 • paracetamolt + pitypang gyökér kivonatot kapók: vesékben nem mutattak ki emelkedést, a májban pedig marginális, 1-2%-os emelkedést tapasztaltak.
Szövettan

A nyolcadik nap után a máj és a vesék mikroszkópos vizsgálata is megtörtént:

 • csak paracetamol: a májban léziók jelentek meg, amit gyakran gyulladások és nekrotizáló (szétszakadó) sejtek határolnak. Vesékben szintén találtak nekrotizáló sejteket, és a vesecsatornák egy része is a normáltól kicsit eltérő volt;
 • paracetamol + pitypang gyökér kivonat: normál szöveti festődés, mind a vesékben, mind a májban kis számban elpusztult sejt nyoma látszódott, veséknél regeneráció jele.

A cikk egy további eredménye, hogy nem csak a pitypanggyökér kivonata, az N-acetil-L-cisztein (NAC) is képes volt megakadályozni a vesék és a máj károsodását. Az NAC a cisztein aminosav módosulata, a szervezetünkben glutation (a már említett méregtelenítő antioxidáns) keletkezik belőle.

Összefoglalás

A környezetből a szervezetünkbe nagy mennyiségben bejutó kemikáliák és a gyógyszerek egy jelentős része kihívás elé állítja a kiválasztó szerveinket. A túlterheltség hatására a máj és vesék károsodhatnak, visszaeshet a teljesítményük, vagyis még nagyobb terhet kell a testünknek elviselnie. Eközben csökken a méregtelenítés egyik legfontosabb „üzemanyaga”, a glutation, amivel párhuzamosan nőhet az oxidatív stressz, beindítva egy ördögi kört .

A fájdalomcsillapítók hosszú ideig tartó, nagy mennyiségű szedése a fenti logikát követve veseelégtelenséghez vezethet, ezért érdemes ilyenkor ellensúlyozni a negatív hatásokat. Népi megfigyelésekből indult ki, de tudományosan is megerősített tény, hogy a pitypang gyökerének kivonata, vagy az N-acetil-L-cisztein (NAC) képesek a vesét és a májat megvédeni az efféle károsodástól.

Eredeti tanulmány angol nyelven:

A vesékben és a májban fellépő oxidatív stressz pitypanggal és NAC-nel történő enyhítésének összehasonlítása acetaminofennel kezelt patkányoknál. 

Amennyiben a méregtelenítés témakörében szeretnél még többet tájékozódni, kattints a következő posztra:
MÉREGTELENÍTÉS MÁRIATÖVISSEL – A májfunkciók rendben tartása

Tetszik ez a cikk?