Barion Pixel
Riavita C+D vitamin + Quercetin

Tudomány a háttérben

Tudomány a háttérben

C+D Vitamin +Quercetin

A vitaminok egészségmegőrző szerepe a mai napig fontos kutatási terület

C-vitamin és D-vitamin kombinációja Quercetinnel és szőlőmag kivonattal, 90 db titán-dioxid mentes kapszulában.

Science

A C-vitamin antioxidánsként viszonylag aspecifikus módon támogatja az immunrendszert az oxidációs folyamatok egyensúlyán keresztül. Bár az ajánlott napi minium beviteli mennyiség 80 mg, sokan vizsgálták hogyan hat a napi 1000 mg körüli C-vitamin bevitel különböző betegségek lefolyására.

Ismert, hogy mind a C-vitamin, mind a D-vitamin vérszérum szintje fordítottan arányos a fáradtsággal, vagyis hiányuk levertséghez vezet. Egy 62 fő bevonásával készült tanulmányban általános testi fájdalomra, nyaki és hátfájdalomra, fáradékonyságra panaszkodó résztvevőket D-vitaminnal kezeltek, ennek eredményeképp pedig gyorsan javulásnak indult az állapotuk.

A sztrókot túlélők a felépülési szakaszban nagyfokú fáradékonyságban, levertségben szenvednek. Egy brit tanulmány szerint ennek az egyik oka a D-vitaminhiány. A D-vitamin pótlást kapók közül minden résztvevőnek javultak a paraméterei. Az eredményeket egy kínai tanulmány is megerősítette, amiben több mint 500 iszkémiás sztrókból felépülő beteget vizsgáltak.

Források:

  • Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020; 12(1): 228.
  • Decrease in Serum Vitamin D Level of Older Patients with Fatigue. Nutrients. 2019; 11(10):2531.
  • Vitamin D Levels in Patients Presenting with Non-Specific Neuromuscular Pain and Fatigue in Ethiopia. EJH Sci. 2020; 30(3):337-346.
  • Does Vitamin D Deficiency Predispose to Post Stroke Fatigue? Ir Med J. 2020; 113(2):23.
  • Effect of Vitamin D Supplementation on the Prognosis of Post-stroke Fatigue. Front Neurol. 2021; 12:690969.

Már az 1940-es évek óta ismert, hogy a C-vitamin hiánya magas koleszterin- és trigliceridszinthez vezethet. Súlyos C-vitamin hiány esetében annyira felhalmozódhat a májban a koleszterin, hogy az már a májat is megterhelheti. A hiánybetegségben szenvedőknél a megfelelő C-vitamin mennyiség bevitele csökkentette a vér koleszterinszintjét, és javultak a szív- és érrendszeri mutatók.

A C-vitamin tipikus hiánybetegsége a skorbut, amikor a hajszálerek fala törékennyé válik, és vérzékenység lép fel. Az erek falában kollagén található, a C-vitamin pedig a kollagénszintézis ko-faktora, így ha nincs jelen megfelelő mennyiségben, sérül az érfal szerkezeti felépítése, és áteresztővé válhat.

Forrás:

  • Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem. 2013; 28(4): 314–328

Vizsgált hatások, területek...

Fő összetevők, tulajdonságok, hatások...

(a régi termék oldal tudományos info/bevezető része)

A vitaminok hatásának kutatása legtöbbször a hiányállapot megszüntetésére és a normál fiziológiai funkciók helyreállítására koncentrál. Ha egy betegség állapotában vitaminpótlás után javulás lép fel, akkor feltételezhető, hogy az adott vitaminnak szerepe van a folyamatban. Újonnan egyre több olyan kutatás is napvilágot lát, ahol kifejezetten a napi mennyiségen felüli, extra bevitel egészségügyi hatásával foglalkoznak.

Alap információ

(a régi termék oldal "Termék leírás" része)

A vitaminok alapvető fontosságúak a szervezetünk normál működéséhez. Nem megfelelő mennyiségű bevitelük esetén akár napokon, heteken belül egyre súlyosbodó hiánybetegségek léphetnek fel.

Hogy ezt el tudjuk kerülni, a szakemberek meghatározták a minimum napi beviteli mennyiségeket, amit a vízben oldódó vitaminoknál valóban minden nap érdemes teljesíteni, míg a zsírban oldódó vitaminok esetében elég a heti bevitelnek az átlagát venni. A legtöbb vitamin esetében a felső bevitel biztonságos határ ráadásul rendkívül magas, vagyis nehéz őket túladagolni, így pl. C-vitaminból és D-vitaminból a napi ajánlott mennyiség többszöröse is fogyasztható anélkül, hogy az az egészséges szervezetet megterhelné. Ezenfelül több kutatási eredmény is arra jutott, hogy bizonyos esetekben nem csak lehet, érdemes is a napi ajánlott minimumot meghaladni, az ugyanis további előnnyel járhat a szervezetünk számára.

D-Vitamin

A D-vitamin szerkezetét és tulajdonságait tekintve is egyedülálló a vitaminok között. Zsírban oldódó, ezért a szervezetünk képes akár egy hónapig is tárolni, ennek ellenére nagymennyiségű napi bevitele is biztonságosnak számít. Jelenleg 4000 IU (nemzetközi egység) a napi biztonságos legfelső szintje. A D-vitamint leginkább az immunrendszer támogatójaként ismerjük, ellenállóbbá tesz bizonyos fertőzésekkel szemben, de segít a kalcium és foszfor felszívódásában, a fogak és csontok megfelelő növekedésében és fejlődésében, sőt, antidepresszáns-szerű hatását is megfigyelték már. Hiánya fáradékonysághoz, izomgyengeséghez, fizikai fájdalmakhoz, törékenyebb csontokhoz vezet.

C-vitamin

Talán a legismertebb és legnépszerűbb vitamin. A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1928-ban, amikor a skorbut ellenszerét kereste. Később, a sejtek oxidációs folyamatainak, beleértve a C-vitamin antioxidáns szerepének feltárásáért 1937-ben Nobel-díjat kapott. A skorbut ellenszere is a C-vitamin lett, melyet a citromléből és a magyar pirospaprikából is nagy mennyiségben tudott kinyerni a páciensek kezeléséhez.

A C-vitamin azóta is az otthoni betegségmegelőzés egyik leggyakrabban alkalmazott szere, számos formában és kombinációban kapható. Az antioxidáns rendszerünket támogatva védi a szervezetet a környezetből érkező és szervezetben keletkező szabadgyökök ellen. A C-vitamin számos funkciója közül a legfontosabbak közé tartozik a bizonyos szív-érrendszeri krónikus betegségek kockázatának csökkentése, a húgysavszint mérséklésén keresztül a köszvény kialakulási esélyének csökkentése, valamint segíti a vas felszívódását és támogatja az immunrendszer normál működését – sokak szerint a megfázás megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe van.

A C-vitamin számos más antioxidánssal működik együtt, egymás regenerációját segítik elő a szabadgyökök kordában tartása közben. Az étkezési antioxidánsokkal, pl. a quercetin nevű flavonoiddal együtt jelentősen megnőhet az antioxidáns kapacitás.

Quercetin

A quercetin (magyarosan kvercetin néven is ismert) egy természetes flavonoid, szinte minden növényben sikerült már kisebb-nagyobb mennyiségben kimutatni. Szerepét feltételezhetően krónikus betegségek megelőzésében (pl. szív-érrendszeri) fejti ki, de immunrendszert támogató hatásáról is sokat cikkeznek, akárcsak közvetlen vírusellenes hatásáról. A Quercetinről már mi is többször írtunk, a ‘quercetin’ címkére kattintva többet olvashatsz pl. infuenza vagy koronavírus ellenes feltételezett hatásáról.

Tudományos info (termék oldal "Tudomány info")

A vitaminok hatásának kutatása legtöbbször a hiányállapot megszüntetésére és a normál fiziológiai funkciók helyreállítására koncentrál. Ha egy betegség állapotában vitaminpótlás után javulás lép fel, akkor feltételezhető, hogy az adott vitaminnak szerepe van a folyamatban. Újonnan egyre több olyan kutatás is napvilágot lát, ahol kifejezetten a napi mennyiségen felüli, extra bevitel egészségügyi hatásával foglalkoznak.

Kapcsolódó cikk

Vissza a termékoldalra