Barion Pixel

Visszafordítható bőröregedés menopauza után

Az ösztrogénszint csökkenésének következtében fellépő bőröregedés kollagénnel visszafordítható

Közzétéve

2020. szeptember 21.

A menopauzához vezető változó kor során a bőr öregedése, így az elasztin- és kollagénvesztés a többszörösére gyorsul. A kedvezőtlen folyamat kiváltó oka leginkább az ösztrogénszint fokozatos csökkenéséhez köthető. Megfelelő felkészüléssel és a menopauza utáni tudatos életmóddal azonban el lehet érni, hogy a változó kor ne a fiatalosság végét jelentse.

A változó kor

A menopauza egy fontos állomás a nők életében. Nem csak azért, mert megszűnik a természetes úton történő fogamzás lehetősége, hanem azért is, mert az ösztrogénszint csökkenésével a női szervezet számos további biológiai változáson megy keresztül, melyek kellemetlen tünetekkel járnak. Egyéntől függően enyhébb-erőteljesebb hőhullámok, fáradékonyság, érzelmi labilitás jelentkezhet. A változások közül a legszembetűnőbb azonban a bőr öregedése

Az ép bőr fél egészség

A bőrünk nem csak a szépség miatt fontos, hiszen a legnagyobb szervünk, ezért állapota szorosan összefügg az egészségünkkel. A bőr a testünk elsődleges védelmezője, gyorsan és hatékonyan kell reagálnia a sérülésekre, és kívül kell tartania a bejutni próbáló kórokozókat.

bőröregedés gátlás

Az egészséges, jól funkcionáló bőrre jellemző, hogy élénk tónusú, megérintve puha és rugalmas, felülete viszonylag sima, és megfelelően hidratált.A megfelelő szerkezet fenntartásában több alkotó működik együtt. A legfontosabb szerkezeti elemek a kollagén, az elasztin, a hialuronsav és a proteoglikánok, a normál működést pedig egyfajta karmesterként az ösztrogén tartja összhangban

A bőröregedés

A kollagén, mivel a sejtek közötti teret tölti ki, kevesebb védelmet kap, így kiváló célpontja a szabadgyököknek. A szabadgyökök a kollagénhez kapcsolódva ún. szuperoxidokat hozhatnak létre, aminek hatására a kollagén rostsok törékennyé válnak, és apróbb fragmentumokra darabolódnak. A szabadgyökök forrása lehet pl. az UV-sugárzás, dohányfüst vagy egyéb környezeti szennyezők, ezért károsító hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve. Emellett a kollagénnek a szervezetben van egy természetes öregedése és lecserélődése, vagyis a folyamatos megújítás érdekében a kollagén lebomlás – kollagén szintézis párhuzamosan zajlik.

A kor előrehaladtával jelentkező hormonális változásokkal elkezd felborulni az egyensúly a kollagén rostok felépülése és lebontása között, a bőr veszít a rugalmasságából, ráncosodik és szárazabb lesz. 

  • 25-30 éves korunk után a bőr sejtjei (a fibroblasztok) minden évben kb. 1%-kal kevesebb kollagént termelnek;
  • a csökkenés nőknél a menopauza körül fokozódik;
  • a menopauza utáni 5 évben 30%-ot csökken a kollagéntermelés;
  • és azt követően is további évi 2%-kal kevesebb kollagén keletkezik.

Egy felmérés szerint a 80 évesnél idősebbek bőrét a 30 évnél fiatalabb felnőttek bőrével összehasonlítva 68%-os visszaesés volt tapasztalható a kollagén szintézisében.

bőröregedés kollagén
A kollagénrostok leépülésével egyre több és egyre mélyebb ráncok jelennek meg.

A kollagénvesztés megállítható, visszafordítható, de nem mindegy hogyan!

Súlyosabb menopauzás tünetek esetén gyakori, hogy hormonkezelést javasolnak. Az ösztrogén pótlása a kollagén és elasztin szintézisét is serkenti, aminek hatására feltöltődik a bőr kollagénnel, és vastagabb, élettelibb, fiatalosabb lesz. Az extra ösztrogénnel ezzel párhuzamosan növekedésnek indulhat a csontsűrűség is, vagyis kevésbé lesznek törékenyek a csontok. A hormonterápiának azonban, kiváltképp, ha huzamosabb ideig tart, és nincs személyre szabottan beállítva, hosszú távon súlyos egészségügyi mellékhatásai jelentkezhetnek. A szívelégtelenség, vérrögképződés és sztrók kockázata megnő, és növeli bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának gyakoriságát, ezért csak orvossal történő konzultáció után, szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Természetes kollagén pótlás

A bőr szerkezetét kialakító kollagén, és a hidratáltságért felelős hialuronsav szerencsére teljesen biztonságos formában, étrendkiegészítőként is pótolható. A tapasztalatok szerint mind a menopauza előtt álló, mind az azon átesett nők esetében csökkenthető a már kialakult ráncok mélysége és növelhető a bőr hidratáltsága, köszönhetően a fokozódott kollagén és hialuronsav szintézisnek. A kapszulás kollagén előnye a krémekkel szemben, hogy amíg a krémek általában csak azon a bőrfelületen hatnak, ahova kenik őket, addig az elfogyasztott kollagén és hialuronsav építőelemek a vérkeringéssel a bőr egészéhez eljutnak.

Az anti-aging kollagénkészítmények közül a tengeri halból származó kollagén peptidek felhasználása növekszik a legdinamikusabban, mert hatékonyan szívódnak fel a beleken keresztül, mint a marha és sertés kollagén, és biztonságosabbnak is tekintik őket.

Mi a helyzet a férfiakkal?

férfi bőröregedés

A kor előrehaladtával a férfiaknál is csökken a hormonok mennyisége, ez a változás azonban legtöbbször nem olyan látványos, sokszor a libidóvesztésből és erektilis diszfunkció megjelenéséből lehet észrevenni. A hormonális változások 50 éves kor felett a férfiaknál is bőröregedéshez vezetnek. A kollagén és elasztin szintézise a nőkhöz hasonló módon, kollagén hidrolizátumok fogyasztásával fokozható, a bőröregedés lassítható.

A változó kor egy összetett lelki és fizikai tünetegyüttes, ami egyénenként különböző mértékben jelentkezhet. A hormonszintek csökkenésével a bőr öregedése felgyorsul. Habár manapság szinte minden a fiatalosság és energikusság körül forog, ne felejtsük el, hogy a bőr egyben az egészségünket védő szervünk, ezért különös figyelmet igényel. A bőrünk állapotának romlása kollagén pótlással kordában tartható, sőt, bizonyos mértékig visszafordítható. A kollagén, mint étrendkiegészítő használatával párhuzamosan a hialuronsav és az izoflavonoid tartalmú növények együttes fogyasztása kiemelkedő bőrfiatalító hatással rendelkezhet. A készítmények használatát érdemes minél korábban elkezdeni, már a menopauza kialakulása előtt.

Angol nyelvű szakirodalom az ösztrogének és a bőröregedés közti kapcsolatról:

Tetszik ez a cikk?