Barion Pixel

Viszlát májfoltok!

A pigmentfoltok halványítására alkalmas antioxidáns aminosavak ráncosodás ellen is jók

Közzétéve

2022. április 20.

Májfoltok és más pigmentfoltok megjelenése

A pigmentfoltok megjelenése – kiváltképp, ha az arcon, vagy más látható helyen alakulnak ki – rendkívül zavaró lehet, és kikezdheti az önbizalmunkat. A pigmentfoltok márpedig számos életkorban vagy élethelyzetben előjöhetnek: az öregedési foltok vagy májfoltok főleg az időskorral jelennek meg, a terhességi maszk vagy melazma a szülés előtt, a szeplők pedig az erős napsütés hatására jönnek elő, kortól függetlenül.

sunshine skin spots májfoltok

Halványítás – Főszerepben a glutation

A glutation a szervezetünk gyakorlatilag minden sejtjében jelen van, antioxidáns szerepe mellett a méregtelenítés egyik „üzemanyagának” tekinthető, segítségével a vesék sokkal hatékonyabban működnek. Bár szervezetünk elő tudja állítani, adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor érdemes az előnyös hatások maximalizálása érdekében növelni a bevitelét. Szerencsére a glutation képes felszívódni a tápcsatornán keresztül, így étrend-kiegészítőnek tökéletesen alkalmas.

A szervezet glutation termelését N-acetilcisztein fogyasztással is lehet fokozni. Az N-acetilcisztein a cisztein aminosav jobb biohasznosulású formája, felszívódás után egy része a glutation szintézisébe kapcsolódik be. Az N-acetilcisztein önmagában is pozitívan hat az emberi szervezetre. Megakadályozhatja a tüdőben a nyálka bentrekedését, szabadabbá téve a légutakat, de a túlzott fájdalomcsillapító használat következtében fellépő vesekárosodás enyhítésére is szokták használni.

Halványabb lesz a bőrben a melanin

Mind a glutation, mind az N-acetilcisztein rendelkezik ún. tirozináz gátló hatással. Ennek következtében a bőrsejtekben inkább a világosabb típusú melanin (feomelanin) képződik a sötét típusú melanin (eumelanin) helyett.

Annak bizonyítására, hogy a glutation szedés hatására valóban halványabb lesz a melanin, egy thaiföldi kutatócsoport vállalkozott.

Kísérleti elrendezés

A tanulmányban 60 fő, Bangkokban élő 20-50 év közötti nők vettek részt. Az alanyok egy csoportjának minden nap 250 mg glutationt kellett bevennie, míg egy másik csoport placebo készítményt kapott. Így senki nem tudta a kísérlet közben, hogy melyik csoportba került. A kísérlet 12 hétig tartott, ez idő alatt az alanyok nem szedhettek vitaminokat, gyógyszereket, nem ihattak alkoholt. A kutatást végzők az első nap és a 12 hét elteltével is megvizsgálták az arcbőr és a karokon lévő bőr állapotát.

Eredmények

Eredményeiket a Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology folyóiratban közölték. A kutatást vezetők 4 területen találtak trendszerű változást:

skin spots freckles whitening májfoltok

1. Melanin index. A bőr előre meghatározott részeit bevilágították, és megnézték, mennyi fényt nyel el a melanin. A 12 hetes glutation szedés hatására (placebo kontrollhoz képest) az arcon és a kezeken is halványodott a bőrpigment, még a ruha által eltakart részeken is.2. Bőr vízmegtartása. A glutationt szedőknél a bőr hidratáltabb volt, több vizet tartott meg.3. Rugalmasság. Minimálisan ugyan, de a glutationt szedő nők bőre rugalmasabb volt a 12 hetes kezelés hatására.4. Ráncok. A bőrredők változását is megfigyelték: csökkent a ráncok erőssége, különösen a karon lévő ráncok esetében.

A glutation és az N-acetilcisztein szedése hozzájárul a bőrpigmentek, így a bőrfoltok, májfoltok halványodásához. Mindezt úgy, hogy még nagyobb mennyiségű, rendszeres szedésük sem jár mellékhatásokkal. Emellett a szervezet antioxidáns kapacitása is nő, valamint a vese méregtelenítő funkciójára is kifejezetten jó hatással vannak.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk az N-acetilcisztein (és a pitypanggyökér) vesét támogató hatásáról.

» Pitypang gyökér az egészséges vesékért

A legtöbben különböző krémeket használnak ezek elhalványítására, illetve, ha az arcon vannak, akkor napközben sminkkel rejtik el. Van azonban más módja is a pigmentfoltok halványításának: olyan antioxidánsok fogyasztása étrend-kiegészítőként, melyek képesek fakítani a bőrfoltok színén. Ilyen antioxidáns a 3 aminosavból felépülő tripeptid, a glutation.

Tetszik ez a cikk?